Relatietherapie

Lopen jullie of een van jullie tegen een van de volgende dingen aan:

  • We voelen ons vervreemd van elkaar
  • We hebben veel ruzie of onze ruzies gaan niet zoals we willen
  • We hebben moeite om de ander te vertrouwen
  • We voelen ons niet gezien of niet geliefd door de ander
  • We bekritiseren elkaar te veel
  • We willen meer kunnen praten

Als jullie dingen herkennen en aan jullie relatie willen werken, zijn jullie van harte welkom in mijn praktijk.

Wat kunnen jullie verwachten?
Bij relatietherapie werk ik vooral vanuit de principes van Emotionally Focused Therapy (EFT), een therapie ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Bij EFT gaan we ervan uit dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een geliefde kunnen we meer aan!

In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. De ander is zo belangrijk voor je dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt aangeven wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen en de ander hiernaar kan luisteren, kan de ander iets voor jou betekenen en jou troost, steun of geruststelling geven.

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Dr. Sue Johnson noemt dat wel de ‘dans’ waarin je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is een probleem geworden in je relatie. Je leert dit patroon te ontrafelen en ontdekt ieders aandeel in dit patroon of in die ‘dans’. Je ontdekt de logica in jullie stappen en vindt de uitweg: je partner is niet de vijand, maar jullie vijand is het gezamenlijke patroon of de ‘dans’. Als je dat kunt zien, dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ontdekt wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat andersom ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen en beleven.